2018-07-27 09:31:38• hírek • Oszkó Viktória

Szorult helyzetben a civil szervezetek: állami kézben a Túr-menti védett terület

Alapjaiban változik meg a Túr-menti Védett Területek gondnokságainak adminisztrációs és gyakorlati tevékenysége, egészen konkrétan megszűnik.

Egy sürgősségi határozat meghozatalával ugyanis úgy döntött a román kormány, hogy állami felügyelet alá vonja a Natura 2000-es területeket -köztük a Túr megyénket érintő szakaszát is-, mindezt úgy, hogy teljesen ellehetetleníti a civil szervezetek munkásságát az érintett övezetekben.


Szatmár megye esetében ez különösen az Erdélyi Kárpát Egyesületet (EKE) érinti, akik évtizedek óta dolgoznak azon, hogy felhívják a figyelmet a Túr-menti Védett Területek értékeire, gazgad növény- és állatvilágára, hogy környezettudatos fiatalokat neveljenek, illetve, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a védett övezet a szó minden értelmében virágozhasson.


Márk-Nagy János, az EKE szatmárnémeti elnöke arról beszélt, nem tudni pontosan, mit lehet tenni a fellebbezés érdekében. Mivel sürgősségi kormányrendeletről van szó, nem lehet jogilag olyan egyszerűen megtámadni, ezért jelenleg is jogászokkal dolgoznak azon, hogy valamilyen megoldást találjanak.


Az EKE vezetőjét a tehetetlenség mellett az is aggasztja, hogy bár az ANANP (Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége) átveszi a területek felügyeleti és gondnoksági jogát, túl kevés a hozzáértő, tapasztalattal rendelkező szakemberük arra, hogy megfelelően fel tudják mérni a védett övezetek érdekében folytatott munka fontosságát, és nem tudnak majd megfelelő erőbedobással dolgozni valamennyi államosított területen. Eddig egyébként az APM környezetvédelmi ügynökségei dolgoztak formálisan a védett területek ügyein, ahol szintén hatalmas munkaerő-hiánnyal küszködtek eddig is.


Az ANANP ráadásul még nagyon gyerekcipőben jár, hiányos a szervezet szerkezeti felépítése és nem tisztázottak a jövőbeli tervek sem, ami nagyban megnehezíti a hatékony munkavégzést. Különben ahhoz, hogy az ANANP a teljes Natura 2000-es természetvédelmi hálózatot le tudja fedni, mintegy 4000 fős csapatra lenne szüksége, amit szakemberekből kitermelni rövid időn belül, hát, nem egyszerű feladat. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a törvényhatározat értelmében a jelenleg is folyó kezdeményezések, akciók és projectek egyáltalán nem biztos, hogy befejeződhetnek, sőt, az eddig megvásárolt eszközöket is elveszik a civil szervezetektől, köztük az EKE-től isl!


Mindennek ellenére valamennyi szervezet jelenleg is próbál a lehető legtöbb követ megmozgatni, hogy megoldást találjon a kialakult helyzetre, bármennyire is lehetetlennek tűnik a küldetés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: